tis, 2014-05-20 18:34 -- agnetaelisabet
Fråga: 
hej jag har en fråga? hur hjälper man någon som tar droger? vill jätte gärna hjälpa min vän. men han kan inte sluta själv och jag vet det, så har ni några förslag? han vill sluta men han lyckas aldrig och ist ljuger han för mig och säger att han kan sluta när han vill. fats jag vet att han inte kan det.
Svar: 

Hej, som anhörig eller vän ser man oftare klarare på situationen än den som missbrukar droger. Jag tänker att det bästa du kan göra för att hjälpa din vän i det här skedet är att berätta för honom vad du ser; att du ser att han vill men att det inte räcker till, att du hör att han ljuger (när han gör det) och att han lurar sig själv, att du ser att han behöver få hjälp med detta. Om det känns ok för dig kan du erbjuda att följa med honom till den lokala missbruksmottagningen för att söka professionell hjälp.

Det finns en förteckning över mottagningar som arbetar med cannabisbehandling här på sidan och annars kan man söka via kommunens växel. Du kan också erbjuda dig att vara ett stöd för din vän när han väljer att inte ta droger - att göra saker ihop som ni båda tycker om, kanske motionera, fika, gå på bio? Berätta för din vän att du gärna vill umgås och stötta men att du vill att han inte tar droger då.

Som vän eller anhörig till någon med missbruksproblem är det viktigt att man själv känner efter vad som är ok, hur mycket och på vilket sätt man vill och kan stötta. Fundera över var dina gränser går och vad du behöver. Du kan hjälpa både dig själv och din vän genom att vara tydlig med hur du vill att er relation ska se ut, t.ex. när det handlar om vad ni ska göra när ni ses, vilka överenskommelser ni har, hur ni ska bete er mot varandra. På många ställen i landet finns även stöd för anhöriga och vänner till personer med drogproblem, i kommunal eller landstingets regi eller via frivilligorganisationer såsom Al-Anon. Du kan även läsa mer på vår sida för kompisar här. Lycka till!