ons, 2014-07-02 13:37 -- Kristina
Fråga: 
Hej jag åt en cannabies space cookie för snart ett år sen (andra gången jag testa nått sånt) å det blev en extremt obehaglig traumatiserande upplevelse. Som att vara i en förfärlig mardröm i 6 timmar, å när jag vakna nästa dag kändes det verkligen som livet hade förändrats och aldrig skulle bli normalt igen. Jag levde på.. Å sen en månad senare drabbades jag av liknande symtom som under cannabies ruset, typ som en placeboeffekt när vi kolla på samma film som när vi tog det en månad tidigare. Å sen började jag drabbas av så varje dag, och värre och värre, och jag hamna i ett förvirringstillstånd. Efter några månaders kamp kom jag i kontakt med läkare, å dom sa att det var panikångest syndrom jag drabbats av. Jag undrar... Varför visar inga medier den här sidan av drogen (för tydligen var det rätt vanligt enligt psykakuten)? Å sen undrar jag över varför symtomen liknar dom under ruset? Å så undrar jag väl om jag kommer bli normal igen, men det antar jag att ni inte kan svara på..
Svar: 

På ett sätt är det normal du är. Det du kallar placebo är något mycket mänskligt.När vi varit med om någonting hemskt som gjort oss mycket rädda så kan rädslan komma tillbaka när vi ser, hör, känner, luktar något som vi förknippar med det hemska. Det kan vara skrämmande och det är lätt att bli rädd för rädslan. När vi känner att nu är jag på väg att bli rädd så blir vi skrämda av det och blir ännu räddare.
Det finns bra sätt att arbeta med detta. Man lär sig att det är såhär det hänger ihop och då blir man lite mindre rädd, förstår hur man med sin rädsla triggar igång panikattacken. Försiktigt, försiktigt vänjer man sig också vid att känna obehagliga rädslekänslor utan att förstora upp dem och ibland tränar man också avspänning/avslappning. Då brukar det bli bättre och rädslan bli mindre. Läs gärna på nätet om behandling av panikångest och hör med din läkare om de har någon som kan hjälpa dig och lägga upp behandlingen tillsammans med dig. Det finns också bra behandlingar för panikångest på nätet.
Cannabis förstärker både negativa och positiva känslor så det måste du undvika om du vill komma till rätta med detta. Annars finns risken att du förstärker det negativa. Många som sökt min hjälp genom åren har haft liknande problem och problemen har oftast blivit mycket bättre och ibland försvunnit helt när de slutat röka. Lycka till!