ons, 2014-07-16 07:14 -- Kristina
Fråga: 
Hej, min pojkvän röker på. Ofta. Ibland varje dag. Han har gått med på att ta ett uppehåll från rökandet på 4-5 månader. Räcker det för att han ska vakna upp och se vad han håller på med? Han har rökt sedan han var 16 (från och till) och nu är han 25. Jag vill vara med honom. Men jag vill inte skaffa familj med någon som röker på jämt. Jag sa att han skulle kunna göra det typ 1 gång varannan månad eller så. Han tyckte att det var för sällan. Jag försöker ändå kompromissa. Men jag har läst på mycket om cannabis och har läst att ens omdöme försämras osv. Tror ni att han skulle "vakna upp" och vilja sluta (efter uppehållet)? För som det är nu verkar han vilja röka hela livet. Pga att det funkar för vissa av hans vänner som har barn. Känns så oansvarigt. Mvh Oroad
Svar: 

Ett av problemen är att cannabis är beroendeframkallande. Har man rökt regelbundet under en längre tid har de flesta som gjort det utvecklat beroende. Då finns minnesspår i hjärnan som gör att man blir mer benägen att röka igen. Därför funkar det inte riktigt att kompromissa och röka ibland. Risken är stor att man går tillbaka till att röka oftare och oftare. För att vara säker på att inte falla tillbaka i gamla vanor måste man sluta helt.
Man blir gradvis mer vaken och klartänkt när man låter bli helt och redan efter 3-4 veckor märks ofta stor skillnad.
Då kommer det andra problemet. Vi människor förändrar inte alltid vårt beteende bara för att vi inser att något inte är bra. När vi förändrar något måste ofta både förnuft och känsla vara med. Vi måste vilja sluta. Något annat har blivit viktigare än rökningen och går inte ihop med den eller rökaren har helt enkelt tröttnat på att röka.
Du har alldeles rätt i att rökningen kan påverka hur man fungerar som förälder. Det kanske funkar bra med kläder och mat men orkar man hjälpa sina barn med läxan, gå på fotbollsträningar? Minns man vad man kom överens om igår? Hur närvarande orkar man vara?
Du har en del att tänka på och en del val att göra. Det är aldrig lätt. Hoppas att det blir bra för er båda i slutändan. Ta hjälp om ni behöver!