sön, 2014-07-20 16:54 -- Kristina
Fråga: 
Jag har ett bruk av cannabis, inget missbruk. Jag började i år, då jag fyllt 36 - innan dess hade jag aldrig rökt en cigarett i hela mitt liv, och bara druckit lite socialt. Jag har en lång tids depression bakom mig - en psykisk kris efter ett förhållande med en mytoman tog knäcken på mig och jag betedde mig helgalet, grät och hade självmordstankar varje dag i tre år. Detta utan någon som helst droganvändning. Nu har livet vänt och jag mår bättre - jag provade också Cannabis först då jag redan mår bättre. Tycker det är ett jäkla tjat om att cannabis ger psykoser osv - så är det inte för mig. Livet självt, och en olycklig kärlek gav mig en fullskalig depression. Cannabis har nu hjälpt mig att ytterligare förstå min känslovärld - hur jag själv kan styra och hålla borta ångesten. Det bästa för mig är att kombinera bruket med meditation. Jag håller upp och har inte svårt med det alls, men jag tycker cannabis tillfört så mycket positiv känsla till livet att det överväger de negativa effekterna med hästlängder (belastning på lungor). Jag tror faktiskt inte alla hjärnor blir påverkade negativt. Jag minns alltid allt och känner mig smartare än någonsin (röker 2-3 bloss på en joint 2 ggr i veckan), dessutom har jag lärt känna intelligenta och kreativa människor som rökt sedan ungdomen, och jag ser inga som helst defekter på deras psyke, intellekt eller minne, inte de heller. Är det inte bara så att vissa människor "klarar av" cannabis och påverkas enbart positivt? All påverkan är ju alltid individuell, och jag känner inte av några negativa effekter. Däremot funderar jag på köp av vaporizer för att skydda lungorna. Tack.
Svar: 

Det korta svaret är nog att det inte finns någon forskning som visar att somliga människor är helt immuna mot cannabis negativa effekter. Alla påverkas men i olika grad. Dessutom har vi olika förutsättningar från start. En del har mycket gott minne från början och om de blir lite mer glömska så märks det mindre än om man är ganska glömsk från början.

Många människor som röker cannabis är trevliga, roliga, kreativa och har bra idéer. Då är det enligt min mening ännu mer synd att cannabisen ofta tar ifrån dem möjligheten att till fullo göra något av det. Det stannar ofta vid prat och idéer. Idéer som från början var bra utvecklas inte alltid. Om du umgåtts ett tag med människor som rökt länge så kanske du upptäcker att vissa upprepar samma, i och för sig kloka, resonemang utan att komma vidare.

Psykoser får ganska få men många kan känna av att cannabis förstärker även negativa känslor och en del får panikattacker i samband med och efter rökning.
Alla droger+nikotin+alkohol har en positiv sida också, annars skulle vi inte använda dem. Belöningssystemet får sig en kick. Att vi inte alla går omkring och är påverkade mest för jämnan beror förstås på att vi vet att vi riskerar ett beroende om vi använder dem och vi vet att de har negativa effekter också. Det är skälet till att droger är olagliga.

Du har haft en tuff resa bakom dig och jag förstår att du har behövt hitta vägar att hantera det. Meditation låter som ett mycket bra sätt. Däremot tror jag att cannabis riskerar att på sikt ge dig nya problem. Hoppas att du hittar andra sätt att förbättra måendet och öka psykiska styrkan. Allt gott!