tors, 2014-07-31 16:52 -- agnetaelisabet
Fråga: 
Hej, jag har redan ställt en fråga men jag kom på en annan frågeställning som jag tycker är relevant. Har ni själva rökt cannabis under längre perioder eller tar ni allt utifrån andra källor/statestiker/andra folk som har rökt cannabis under längre perioder? Hur mycket rökte ni och gjordes det med ren medicinsk cannabis eller gjorde ni det olagligt? Vart får ni er erfarenhet och fakta ifrån? Kan cannabis hjälpa människor med flera kroniska sjukdomsbilder så som Ulcerös Kolit, Fibroymalgi, ADHD/ADD? Kan det hjälpa om man bara röker vid behov, dvs de svåraste dagarna då man verkligen lider eller måste man röka det varje dag om det är i medicinskt syfte? Hur påverkas man då om man bara röker cannabis vid behov, säg kanske 3 dagar utav 7. Vilka problem kan uppstå? Känns som om det är värre med farmakologiska smärtstillande så som Tramadol, Oxycontin osv eftersom man gärna ska ta dom regelbundet och vid fasta tider enligt många smärtspecilister, läkare och vårdrådgivare för att få bäst effekt. Vad är era tankar kring detta? Skulle det finnas något sunt i att ta en röka 2-3 gånger i veckan vid svåra smärtor osv eller vad tycker ni? Dessutom har många upplevt att cannabis sänker nikotin behovet och hjälper folk att sluta röka då de använder en vaporizer. Tankar?
Svar: 

Hej! Cannabisnätverket består av flera hundra behandlare runt om i Sverige. Några av dessa har säkert använt cannabis. En del har haft egna problem som de har tagit sig ur innan de blev behandlare, andra kanske bara har provat då de varit på semester. Sådana individuella erfarenheter är dock inte källan till det som vi skriver här.

Den fakta vi har tas fram genom forskning dels i Sverige men också från andra länder bland annat USA, Holland och Australien. Forskare tittar bl a på hjärnan och hur den utvecklas och vad THC gör i hjärnan och vilka processer den förhindrar. En annan viktig källa till kunskap är att vi arbetat med människor som vill sluta röka cannabis. Flera av oss sedan 70-80 talet. Det vi vet sedan dess är vad de människorna upplever och vad som hjälpt dem. Denna forskning finns att läsa bl a via länkarna på faktasidan

När det gäller THC som medicin så forskas det också på men det är ju en oerhört lång process där det ska testas för att inte ge biverkningar. Att man utvecklar effektiva läkemedel med THC är det inget vi är negativa till. Att röka cannabis är inte läkemedel, även om man upplever att det är i medicinsk syfte, eftersom biverkningarna från rökningen är stora. Man har inte kontroll över vilka ämnen som man får i sig eller i vilken dos. Det är nog där det går fel i diskussioner många gånger likaväl som att man inte pratar om att ge heroin som smärtstillande utan framställer läkemedel som är säkra och testade. Läkemedel kan ju också missbrukas och ge beroende men är en annan fråga.