sön, 2014-08-24 14:24 -- agnetaelisabet
Fråga: 
Min ganska nya kille har berättat för mig att han i ungefär 2 år rökte regelbundet för ca 8-10 år sedan, efter att han testat och gillat det. Efter det har han rökt mindre regelbundet men ändå lite då då beroende på vad han har haft för sig. Han har också testat en del tyngre droger som amfetamin, xtc, lsd, svampar men det var länge sedan nu och var aldrig någonting regelbundet. Han säger att han mest hade positiva upplevelser från det och verkar inte ångra det. Han dricker alkohol ganska regelbundet och har gjort det länge. Nu röker han cannabis ibland, i år har han gjort det tre gånger. Han säger att den främsta anledningen till att han inte gör det så mycket är att så många i omgivningen tar illa upp av det så det är inte värt besväret. Han säger att han fortfarande tycker att det är mysigt att röka cannabis med goda vänner men att han inte känner något starkt sug efter det. Han säger att han kan sluta röka cannabis helt om jag bad honom men att han egentligen inte ser varför han skulle behöva göra det (underförstått att det är en mild, ofarlig och oproblematisk drog i klass med alkohol, antar jag). Påverkar det faktum att han rökte regelbundet för så länge sedan hur han är idag och hur han kan vara i framtiden? Alltså, fysiskt eller mentalt? Och hur stor är risken, tror ni, att han kan börja röka oftare igen? (Det kanske är svårt att säga någonting om?) Jag är orolig för att ge mig in i ett förhållande som kan få drogrelaterade problem i framtiden. Jag tycker att jag har för många negativa erfarenheter från att andra använt alkohol eller droger tidigare i mitt liv (från enstaka tillfällen som spårat och från beroendesituationer), och att jag läst och hört för mycket om hur människors liv har försämrats av alkohol/drog-bruk. Men hur försiktig och orolig ska jag vara? Tack för en fin sida.
Svar: 

Hej och tack för din fråga!
Din oro är befogad om man som din kille inte tycker att droger i någon form är problem och man kan använda ibland har man ju ofta gått över en gräns. När det gäller cannabis så är det kroniska rus som kan uppstå efter att man rökt regelbundet i cirka 6 månader eller mera sällan under två år en lurig faktor det gör att man känner sig aktiv av att röka vilket egentligen bara handlar om att man botar det kroniska rus man ständigt är i. När det gäller hjärnans funktion och hur man påverkas är det individuellt och beror på vilken förmåga man haft från början. Det som kan kvarstår är ofta svårigheter man inte tränat upp. Det finns ju också fysisk påverkan som är svår att avgöra efter att man slutat exempelvis påverkan på lungor och hjärtkärlsystemet. När det gäller fertilitet alltså förmåga att skaffa barn kan den också påverkas negativt av cannabis.
Lyssna på din intuition och dina egna erfarenheter kring beroendefrågor när det gäller att säga vad du tycker till din kille. Om han bara röker några gånger per år finns det ju andra saker som också kan vara positiva att göra sen får man ju ha respekt för att han upplever cannabis som han gör men att förstärka upplevelser med droger är alltid ett varningstecken och bör tas på allvar.
Ibland kan det vara klokt att prata med någon som arbetar med beroendefrågor för att kunna fatta beslut om att inte använda cannabis alls och varför och du kan som anhörig också få resonera kring dina beslut.
Lycka till!