sön, 2014-09-14 11:48 -- agnetaelisabet
Fråga: 
Hej! Jag är en 50-årig man som sedan ca 2 år slutat röka cannabis efter ett långt missbruk som började i tonåren. För ungefär 5 år sedan drabbades jag av väldigt svår ångest som gjorde att jag till slut hamnade på psykakuten. Efter att fått akut hjälp så började jag med antideppresiv medicin, som jag tagit sedan dess. Har vid ett tillfälle försökt sluta men det gick inte pga av alltför stark ångest. Jag har haft ett par kortare återfall men känner mig nu rätt trygg i att jag är färdig med cannabis. Har återkommande ångestperioder men är på rätt väg och har ett lyckligt förhållande och två barn 7 och 9. Dricker nästan ingen alkohol eftersom det också ger mig ångest. Det finns mycket att säga om det här men min fråga är, vad ni vet om återhämtningen vid ett långt cannabismissbruk? Jag förstår att det finns många parametrar men kan jag hoppas på att ångestperioderna ska bli färre om jag låter bli att röka? Vad vet ni om detta? Skulle uppskatta ett uppriktigt svar. Är skadorna bestående så måste jag lära mig att leva med det. Bästa Hälsningar, M.
Svar: 

Tack för din kloka fråga ! Låter härligt att du är lycklig med din familj och uppskattar livet! Tänker att du resonerar rätt i att undvika alkohol som skapar ångest. Cannabis har ju en dämpande effekt på ångest samtidigt som THC hindrar den känslomässiga mognaden i tonåren som lär oss av erfarenhet att handskas med jobbiga känslor och tankar som kan ge ångest. Vi föds också med en sårbarhet för ångest som THC kan utlösa. Det som är väldigt hoppfullt att med rätt verktyg kan du få kunskap om hur ångest fungerar den är ju från början tänkt att skydda oss vid fara så vi kan försvara oss eller fly men det kan vi ju inte göra när faran upplevs inom oss. Du kan med hjälp av en klok terapeut få träning och kunskap i art leva med ångest vilket i sig gör att ångestperioderna ofta minskar och framförallt inte har makten i ditt liv.
Du har säkert läst och känt av flera områden i livet som påverkats av att du rökt under så lång tid många funktioner går att träna upp på egen hand eller med hjälp av någon av oss behandlare i Sverige .
Arbetsminne .förmåga att se helhet, vara flexibel i tanke är sådana områden. Även om det var länge sedan du slutade röka kan det vara bra att resonera kring vad du vill eller behöver träna upp.
När det gäller känslohantering är det samma sak men det låter absolut som du är på helt rätt väg. Hör gärna av dig till någon av oss så får du mer personlig bedömning och hjälp till det du kan behöva.
Önskar dig lycka till !