tis, 2014-10-07 20:01 -- agnetaelisabet
Fråga: 
Jag bor tillsammans med en rumskompis som röker mariujana. Han har gjort det under ca 3 års tid till och från i "normala?" mängder, några dagar i veckan, kvällstid. Jag har även varit med själv och testat, men jag gillar det inte. På senare tid har det övergått till varje kväll och till och med med flera gånger om dagen då vi är lediga. Han har börjat köpa ganska stora mängder (i mina ögon), trots att jag vet att hans ekonomi inte tillåter det. Vi har alltid varit öppna och snackat om det. Han har alltid lyssnat och tagit hänsyn. Men nu upplever jag att mina ord har slutat att bita, även om han säger att det jag tycker fortfarande är avgörande. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, jag ser att han faller in i ett beroende. Vi är båda studenter och läser samma program. Tacksam för er hjälp!
Svar: 

Hej!
Du beskriver vägen in i ett beroende av cannabis där din kompis får svårare att lyssna och se sammanhang och konskvevensee. När man röker så ofta och under lång tid hamnar hjärnan i något som kallas kroniskt rus som får personen att känna sig seg och svårt att få saker gjorda detta upplever man sig kunna göra något åt genom att röka cannabis igen och känner sig då mer aktiv under den stund som kommer direkt efter man rökt. Be din kompis kika på vår internetbaserade självhjälp för att själv kunna se och få feedback direkt på hur cannsbisrökningen påverkar honom .
Att du också berättar det du ser hända med honom är precis som du beskriver väldigt viktigt och ett sätt att fortsätta vara vänner sen är det ju hans beslut att göra något åt sin cannsbisrökning men ärliga hjälpsamma kompisar är en riktigt god hjälp!
Lycka till!