tis, 2014-10-14 09:28 -- admin
Fråga: 
jag har en brevvän, en ung kvinna i Addis Abbeba, Hennes mamma fick en stroke för ett år sedan och i dagaran har blodtrycket sjunkit till uppmått en gång iaf 80/50. Mamman har nu ingen lust att äta läkare på sjukhuet i centrala Addis rekommenderar att mamman ( kanske 70 år) tar maryuana under ett år , och denne läkare skulle dkriva ut detta eller skaffa fram jag tänker att mariuana skulle höja aptiten, men är detta lagligt och är det medicinsk korrekt, eller ingår detta i etiopisk medicinsk praxis
Svar: 

Det finns delar i cannabis som kan användas som läkemedel. Det finns i enstaka läkemedel även i Sverige men framförallt så finns dessa ännu enbart för forskning eftersom man inte har kunnat visa tydliga och säkra effekter hittills.

Samtidigt pratas det om medicinsk cannabis eller marijuana i andra länder än Sverige. Det man pratar om då är inte läkemedel som är utprövade för att behandla eller bota, utan är mer att jämföra med huskurer som läkare kan tipsa om eller godkänna att man använder för att lindra olika besvär. I USA handlar det framförallt om att läkare har fått rollen att godkänna (och därmed göra lagligt) något som människor sedan tidigare har använt själva. Hur det är i Etiopien vet vi tyvärr inte.