lör, 2014-10-25 13:51 -- agnetaelisabet
Fråga: 
Hej, Jag är en tjej på 21 år som inte har haft någon kontakt med droger alls under mina dagar. Jag är tillsammans med min kille, snart 4 år och det är nu han frågat om det är okej att han kan röka framför mig, istället för att röka med hans kompisar eller göra något dumt. Och så började han prata om att alkohol är farligare än vad cannabis är och blabla hela det köret. Så jag tänkte visst han kan väl ta en (joint?) och röka en. Han har mått extremt dåligt det senaste året. Han har förlorat en nära bekant och gått ner i vikt att han väger 50 kg. Och han är 24 år.... När han väl rökte så " mådde han bra" men dagen efter så rökte han en till och dagen där på en... och nu en vecka senare så kommer han hem till mig och är helt jävla påtänd.... ( ursäkta språket ) Och jag känner mig helt jävla dum som "lät" honom göra det från första början... Jag vet att min kille mår dåligt och att han behöver kärlek och hopp men jag blev så otroligt besviken på honom och gjorde det jag inte skulle ha gjort.. jag skrattade åt honom och gick och la mig i sängen. Han sov på soffan.. ( Han visste väl att jag vart oerhört besviken ). Vad ska jag göra... Jag mår så dåligt. Allt i vårt förhållande går snett och nu kommer det här fram..??!?!!! Och får massa tankar om att han kanske rökt under alla åren jag varit med honom men han har lyckats att dölja det från mig....För att han kanske vet att jag är emot sånt... Sen ska jag inte leka ängel, jag har provat en gång med honom i somras och spydde så mycket som 3 ICA påsar. Aldrig mer! Han ville liksom att jag skulle prova, och jag gjorde det men trodde aldrig att det skulle gå så här.... åh... är så besviken på allt och alla just nu så jag vet inte vart jag ska ta vägen... Vad ska jag göra ? :(
Svar: 

Hej och tack för din fråga och rop på hjälp! Lägg inte skuld på dig det är hans beslut att röka. Det hjäper honom kanske kort stund att må bättre men absolut inte på sikt ! Du behöver kanske prata med någon på riktigt om hur medberoende utvecklas .Vet inte om du såg Djävulsdansen på SVT ? Det är program om att vara anhörig till någon med missbruk viktigt att våga prata med någon om hur det blir för dig. Det är så lärt art hanna i att ta ansvar för något du inte kan ta ansvar för.
Låt dig inte luras av de påståenden som man ofta möts av att prata alkohol etc.
Cannabis hindrar din pojkvän från att bearbeta och få rätt hjälp för sin sorg och sitt mående men den hjälpen behöver han söka och vilja ha själv.
Var rädd om dig!