Blev tvingad att röka.

lör, 2014-11-22 21:35 -- Jenny Alpsjö
Fråga: 
Hej. Jag blev "tvingad" att röka cannabis. Jag vill inte gå in på detaljer. Det var bara en väldigt, väldigt liten grön boll, som ett väldigt litet korn, så det var ju inte hasch. Jag tog bara ett bloss. Jag är 20 år, 181 cm lång och väger 89.8 kg. Jag tränar vanligtvis 5 gånger i veckan (styrketräning, samt cardio vid vissa tillfällen) men har inte tränat riktigt nu på ca 2 veckor ungefär pga operation. Hur lång tid tar det innan detta är ute ur mitt system? Jag är ingen som röker eller håller på med sånt. Jag är nykterist då jag är en seriös idrottare och har hamnat i, vad jag tror, är djup depression i.o.m detta. Snälla hjälp mig. Jag bränner ut mig själv mentalt genom att gå omkring och tänka på detta. Jag mår riktigt dåligt. Vågar jag gå till en läkare och testa mig? Jag vill inte anmäla detta då det kommer medföra flera problem. Tack.
Svar: 

Hej,
halveringstiden på cannabis (THC, vilket är den aktiva substans man mäter i urinprover) är ungefär en vecka. Så en vecka efter att du rökte är hälften av mängden ute ur kroppen. Därefter kan det ta ytterligare någon/några veckor innan resten försvunnit. Förutsatt att du inte fyller på med mera cannabis under tiden förstås. Exakt hur lång tid det tar totalt sett är svårt att säga, det beror på individuella faktorer som kroppstorlek, ämnesomsättning osv.

Jag hör av ditt mail (och de följande kompletterande mailen) att du är stressad över situationen. Jag tänker att det viktiga här kanske snarare är att fundera på vad som ledde fram till att du rökte vid det här tillfället? Det låter som att det inte egentligen var något du ville, men ändå blev det så. Hur kommer det sig? Du tycks ha hamnat/satt dig i en situation där du upplevde dig tvingad att röka cannabis - hur hamnade du där? Det passar inte in på hur du (numera?) ser på dig själv som en seriös idrottare och det är ingenting som du vill ägna dig åt. Jag tänker att det är gott så.

Kanske är det så, jag vet ju inte så mycket om dig, att du är inne i en förändringsprocess där du tidigare rökt cannabis men slutat med det och hittat annat som är viktigt för dig. Och kanske var det här röktillfället bara en "stepping stone" på vägen mot en ännu stabilare drogfrihet? De flesta kan hamna i bakslag eller återfall och det viktiga blir då att försöka analysera vad det var som egentligen hände och hur man i framtiden kan undvika att hamna där igen. Eftersom den här situationen blir väldigt betungade för dig och får dig att känna dig deprimerad och ångestfylld skulle jag rekommendera dig att ändå försöka dela den med någon du litar på för att få perspektiv.

Det är farligt att vara ensam med så tunga tankar och oro som du bär på kring det här. Kanske kan du få hjälp att se på saken på ett annat sätt om du vågar vara ärlig kring vad som hänt och be om hjälp? Om det finns professionella hjälpare kring dig så välj någon du litar på, eller vänd dig till beroendevården för samtal och ev provtagning. Lycka till!