Vad gör om min 22 åriga lillebror röker marijuana?

mån, 2014-11-24 21:21 -- Kristina
Fråga: 
Hej! Jag har i förtroende från min lillebror fått veta att han röker på och att det är marijuana. Jag är väldigt rädd och orolig, vet inte riktigt vad jag ska göra för att få honom att sluta. Enligt honom själv röker han några gånger per månad och detta startade vad jag vet för några månader sedan. Han har även berättat att han har alla saker till det hemma (bor hos mina föräldrar) och att han rökt på hemma för att orka med dagen, han berättade även att han orkade med att skriva sitt CV. Blir då väldigt rädd för att detta ska eskalera och leda till något ännu värre. Jag har ännu inte berättat för mina föräldrar om detta, då jag vet att de skulle bli väldigt besvikna, arg och oroliga. Vad ska jag göra? Har försökt prata med honom både om att det är farligt och olagligt, har även blivit arg på honom då han inte vill lyssna på mig. Jag tycker detta är väldigt jobbigt att bära på själv och måste få veta vad jag ska göra. Tack på förhand!
Svar: 

Bra att din lillebror ändå har velat berätta för dig. Det betyder att han har förtroende för dig. Däremot betyder det inte att han kan begära av dig att du ska bära det ensam. Han har berättat, och du måste göra det du, i din systerliga omsorg, tror är bäst. Han verkar inte tycka att det är något problem men det låter inte bra när han säger att han röker för att orka. Antingen röker han mer än han säger eller också har han tappat lusten och orken i livet. Då är det också ett problem.
Han bor fortfarande hemma och era föräldrar behöver få veta. Hur det ska berättas kan ni diskutera. Ni kan prata med föräldrarna tillsammans, han kan få två veckor på sig att berätta själv. Du bryr dig om honom och vill honom väl. Det är grunden.
Om det finns något ställe som arbetar med cannabismissbruk där ni bor så kan du boka en tid och gå med honom dit för att diskutera vilken hjälp som finns att få, nu eller senare.
Hoppas att du har någon hjälp av mitt svar och att det blir bra, både för dig och din bror.