Fakta

tis, 2014-11-25 12:59 -- admin
Fråga: 
Hej! Jag håller på med ett skolprojekt som handlar om källkritik och jag har valt att undersöka er hemsida. Jag undrar därför vem det är som har skrivit texten på fakta? Tacksam för svar och hjälp!
Svar: 

Texterna på Cannabishjälpen har skrivits av mig. Jag heter Magnus Johansson och jag arbetar som kurator på Beroendecentrum Stockholm. Texterna är sammanställda utifrån tidigare informationsmaterial, från olika forskningsrapporter och från samtal med forskare och behandlare.

Det har varit svårt att skriva information om cannabis effekter utan att bli anklagad för att det är skräckpropaganda. Gammal information från svenska myndigheter har absolut innehållit en del förenklingar och i några fall saker som senare forskning har visat var fel. Man har också skrivit relativt mycket om risker för allvarliga konsekvenser som de flesta som har provat cannabis inte känner igen och som de förhoppningsvis aldrig kommer att behöva uppleva (som att t ex drabbas av olyckor, allvarliga psykiska problem eller att man blir beroende av andra droger).

Sanningen är nog att den effekt som de flesta som röker cannabis under längre tid kommer att drabbas av är att deras liv kommer att bli sämre på olika sätt. De kommer att må lite sämre, de kommer inte att ha gjort så mycket saker eller fungera så bra som de vill och de kommer inte ha så bra relationer till människor som står nära dom. Eller uttryckt som en kollega nyligen fick höra från en klient: "man tappar sina drömmar".

I texterna på Cannabishjälpen har jag bara tagit med sådan fakta som vi har bra källor på. Alla dessa källor är inte listade eftersom det lätt blir rörigt med massa referenser och gör att många inte orkar läsa. Om det är någon information som du vill ha referens på eller har hittat en annan trovärdig källa som motsäger så får du gärna fråga, det gäller även andra som läser det här.