fre, 2015-01-09 09:31 -- Kristina
Fråga: 
Känner en som slutat röka mariuana och han hävdar att han går upp i vikt efter att han slutat. Han äter inte mer och tränar men upplever ändå att det hänt något sen han slutade röka. Finns det något samband mellan THC och ämnesomsättning? MVH /Fredrik
Svar: 

Ingen påverkan på ämnesomsättningen vad jag vet men däremot så påverkar cannabisrökning som bekant, hungercentrum, det ger "munchies". Många har, under tiden de röker, haft mycket oregelbundna matvanor. De har ätit mycket när de rökt på, ofta fett och sött, och sedan inte ätit något på många timmar. Det känns som om man äter mycket men utslaget över dygnet blir det kanske inte så mycket.
När man sedan slutar röka måste man skaffa sig nya matvanor. Äta nyttigare och mer regelbundet. Det är inte så lätt, speciellt om man rökt i många år. Det finns förstås också en risk att man tröstäter lite när man ska lägga om livsstil. Jag tycker nog att man får jobba på att få till det med mat och träning men inte vara för sträng mot sig själv. Har man gjort en stor livsstilsförändring så får man vara nöjd med sig själv även om man fått ett och annat kilo på köpet.