Alkohol vs Cannabis

mån, 2015-03-23 15:29 -- Kristina
Fråga: 
Jag är 17 år och konsumerar cannabis ibland. På loven kanske jag röker på några kvällar dock röker jag ALDRIG på skoldagar eller söndagar då jag själv märkt att jag blir lite slöare dagen efter. De flesta i min närhet vet om att jag röker på, föräldrarna och några fler individer ogillar det, några "uppmuntrar" det och gör det själv men de flesta bryr sig inte om jag gör det så länge som de inte störs av det. Jag undrar hur människor som aktivt fördömer cannabis ställer sig till alkohol, då det är bevisat att alkohol är en farligare drog än cannabis. Alkohol är mer beroendeframkallande, det är relativt lätt att få alkoholförgiftning men otroligt svårt att få en cannabisöverdos då man måste konsumera så otroligt stora mängder cannabis. Alkohol är farligare både för individen och för samhället, så jag undrar hur människor som fördömer cannabis ställer sig till en farligare drog, alkohol. bör det vara lagligt då en mildare drog är olaglig? borde inte drogpolitiken handla om att hjälpa människor som väl är i missbruk istället för att bara se till att de förlorar sina jobb, inte kan få lån ifrån banken osv?
Svar: 

Vi som svarar på denna sida har naturligtvis åsikter om drogpolitiken men i vårt dagliga jobb så arbetar vi med just det: hjälpa människor som vill sluta med droger. Jag arbetar med människor över 18 år, har ingen rapportskyldighet och ser inte till att människor förlorar sitt jobb och har heller ingen kontakt med några banker. Den som vill ha hjälp att sluta missbruka/bruka cannabis är välkommen till mig!
/Kristina

Jag vill lägga till att du har helt rätt i att alkohol är ett stort problem i samhället. Förutom att jag hjälper till med cannabishjälpen så har jag arbetat med alkoholhjälpen och andra liknande tjänster i över 10 år. Om du går in och läser där så kommer du se att vi inte på något sätt beskriver effekterna av alkohol på något annorlunda sätt än effekterna av cannabis. Vi hänvisar till de effekter på hälsa och psyke som det finns bra forskning kring.
/magnus