mån, 2015-04-27 17:46 -- Kristina
Fråga: 
Ska försöka göra detta kort. Jag och min kille har vart ihop i 2 år och känt varandra 2,5 år. Han vet om att jag inte tycker om alkohol eller droger. För ett år sen blev han intresserad av att röka på, började med vattenpipa och senare till att han började prata om att han ville testa cannabis. Han visste tydligt att jag var emot det. För ca 3 månader sen gjorde han slut och då berättade han även att han rökt cannabis i över 1 år men aldrig vågat berätta, som en käftsmäll. Nu har vi börjat umgås igen och är tillsammans men han pratar om detta jämt, hur "nice" det är som han uttrycker det att röka på, visar filmer på folk som röker på och pratar om det jämt så att säga trots att han vet att jag avskyr det, som om han vill retas. Han sa att det enda uppehållet han gjorde var när han skulle ta körkort. Hans kompisar leder in han på dåliga saker, han bästa vän som fått in han på detta, hur ska jag säga att hans kompisar är dåliga..? Han möter upp folk hela tiden som langar och lägger ut massa pengar på detta. När jag frågar vart han ska när han plötsligt ska iväg säger han att det inte är nåt och jag får aldrig följa med, har läst hans sms i smyg och fått bekräftat att han stämmer träff med folk som ska sälja eller köpa av honom. När jag ber han sluta prata om det/visa filmer så skrattar han bara trots att jag är allvarlig. Hur ska jag agera...? Vill inget annat än få han att förstå att han borde sluta. Jag har sagt att han tillslut kommer få välja det eller mig men han skrattar mig bara upp i ansiktet. Rent ut sagt tycker jag det ät pinsamt att han håller på med detta och att han inte fattar vilken annorlunda person han blivit. Han är arg och sur jämt, glömmer saker och är allmänt seg, röker på kvällar trots att han ska köra till jobbet nästa dag. Han röker vanliga cigg också och det får jag väl acceptera men han har aldrig gjort det förut utan han började för ca 1 månad sen. Gör han allt för att testa hur långt han kan gå? Hans enda ursäkt är att detta får han att må bättre. Klankar ner på mig själv för att jag kanske är känslig för att han röker på, eller borde jag acceptera detta? Jag vill verkligen få råd vad jag ska göra. Vill verkligen hjälpa honom för jag älskar honom så mycket...
Svar: 

Det är verkligen svårt att vilja vara tillsammans med någon, älska honom och tycka så illa om det han gör. Se hur han blir förändrad, hur han hela tiden lever i denna värld och dessutom provocerar dig med filmklipp och prat om hur nice det är. Vill han att du ska säga ifrån?
Den sorgliga sanningen är att vi inte kan få någon annan att göra något. Vi kan påverka andra men inte få dem att göra någon förändring som de själva inte vill, inte under någon längre tid. Du kan bara berätta för honom hur det här blir för dig, hur mycket du älskar honom och vill honom väl. Valen måste han göra
Du har ett annat val att göra. hur vill du ha ditt liv? Sätt dig gärna i lugn och ro och fundera på vad som är viktigt för dig. Hur påverkar hans missbruk ditt liv, känslomässigt, ekonomiskt, praktiskt , socialt?
Du kan inte ta ansvar för honom ens om du vill, men du måste ta ansvar för dig. Du är inte för känslig, du har rätt till ett bra liv. Det är faktiskt bra för honom också om du tar hand om dig.
Var rädd om dig!