Det har hänt mycket intressant när det gäller cannabis på senaste åren. Några stater och länder har infört avkriminaliserad eller legal användning. Forskare ha visat att användningar av cannabis när man är tonåring kan skada förmågan att tänka på lång sikt. Men det är mycket som vi inte vet än. Många människor uppskattar att använda cannabis samtidigt som många får problem av eller i samband med att de använder cannabis.

Varför finns cannabishjälpen?

Det är väldigt svårt att hitta bra information om vad man kan göra om man upplever problem eller vill förändra sitt cannabisrökande. Därför har vi startat Cannabishjälpen. Här ska det vara lätt att hitta fakta om hur cannabis påverkar dig och hitta hjälp om du känner att du behöver det. Vi som står bakom Cannabishjälpen är behandlare som arbetar i olika kommuner och landsting med att hjälpa personer om har fått problem med cannabis. Via den här sidan kan du lätt hitta någon av oss under "Hitta hjälp".

Är ni för eller emot att människor röker cannabis?

Om man arbetar med människor som har fått problem av sitt rökande så är det svårt att vara för att fler använder cannabis. Samtidigt träffar vi och får kontakt med många människor som gör det och vi önskar inte att livet ska vara jobbigare för dem. Cannabishjälpen handlar inte om politik och vi har inte startat den här sidan som ett inlägg i debatten om legalisering eller kriminalisering. Det finns många andra ställen på nätet där man kan läsa eller delta i sådana debatter. Den här sidan handlar om fakta och hjälp.

 

 

 

 

Få uppdaterad fakta

 

Det finns mycket information om cannabis på nätet och kanske ännu mer åsikter. Det kan vara svårt att hitta bra fakta om hur cannabis påverkar dig. Cannbishjälpen innehåller en ganska omfattande faktadel som handlar om cannabis och hur cannabis påverkar den som röker. Det finns säkert saker som du undrar över eller frågor som du inte kan hitta svar på. Ställ gärna sådana frågor till oss så att vi kan göra vår faktadel så komplett som möjligt. Kolla till exempel avsnitten:

Hur påverkas hjärnan av att röka cannabis?
Hur påverkas man av att röka cannabis regelbundet?
Kan man bli beroende av cannabis?

 

 

 

 

Kolla dina egna vanor

 

Cannabishjälpen har inget eget test just nu men du kan testa dina vanor, ställa frågor och få råd via https://droghjalpen.se/ 

Under hitta hjälp kan du hitta en mottagning som kan hjälpa dig att bedöma dina vanor och göra de test som kan behövas.

 

 

 

Få stöd att förändra dina vanor

 

Kanske är det så att du använder mer cannabis än du har tänkt dig eller har du försökt att göra ett uppehåll men haft svårt att få till det. Ett bra första steg är att fundera igenom dina motiv t ex genom att fylla i vårt test.

Kan man minska ner på sitt cannabisanvändande?

Det går säkert. Det är inte den lättaste vägen att ta. Jämför t.ex. med att sluta att använda nikotin varje dag men att fortsätta feströka. För de flesta känns det svårare än att sluta helt med nikotin eftersom det är väldigt lätt att ramla tillbaks till att röka eller snusa varje dag. 

Eftersom cannabis har en del långsiktiga effekter på tankeförmåga och känslor så kan det vara väldigt svårt att skära ner. Vår erfarenhet och rekommendation är att prova att vara helt utan tillräckligt länge för att alla rester av cannabis ska försvinna. Efter att alla negativa effekter har försvunnit och du har brutit vanans makt så har du bättre förutsättningar att fatta ett bra beslut och hålla dig till det. Hur du väljer att göra på lång sikt måste du bestämma själv. Om du vill förändra dina vanor är det dock alltid bäst att börja med att vara utan ett tag.

Du måste själv bestämma dig.

Även om familj, nära vänner och ibland även andras åsikter givetvis påverkar dig så är det du själv som bestämmer hur du ska göra. Om du bestämmer dig för att sluta så kommer dina anledningar till detta att vara en viktig kraft för att du ska lyckas. En bra början är att fundera igenom och kanske t.o.m. skriva ner varför du vill sluta och vad som kommer bli bättre när du har gjort det.

Här kan du se en lista med vad andra människor har haft för anledningar till att sluta. Några av dem kanske stämmer på dig?

Hur gör man för att sluta?

taggad stoppskyltAtt sluta röka cannabis är att stå emot de långsiktiga effekterna, dina vanor och eventuellt beroende. De som har störst problem med att sluta är de som har rökt tre dagar i veckan eller mer under längre.

Det finns många sätt att sluta med cannabis. Bakom cannabishjälpen står flera hundra behandlare som tillsammans har hjälpt flera tusen människor att sluta röka. Erfarenheterna har vi samlat i ett program som tar ca sex veckor att gå igenom.

Du kan ta del av dessa kunskaper genom att kontakta en av våra behandlare. Tillsammans med behandlaren så går du igenom vad som brukar hända då man slutar. Behandlaren ger dig hjälp och stöd för du ska lyckas. Under "Hitta hjälp" kan du se vilka behandlare som finns nära dig. Om du känner dig osäker så kan du alltid ringa anonymt först för att få mer information.

Här kan du hitta en cannabisbehandlare nära dig

Du kan sluta

Det kan ibland kännas svårt att ändra på sig. Det kan vara bra att veta att de flesta människor som har haft problem med cannabis eller beroende ändrar på sina vanor och tar sig ur problemen. Hur man upplever att sluta med cannabis är mycket individuellt. Vissa kan lägga av med cannabis rakt av utan att uppleva särskilt mycket svårigheter. Andra tycker att det är svårare. Börja med att utgå från dig själv och vad du tror kommer att fungera bäst för dig. Om du stöter på svårigheter så kan du komplettera med information, prova nya saker eller ta hjälp från andra för att komma vidare.