En riktig vän är någon som bryr sig.

Kanske är din kompis rökande något du funderat över under en längre tid. Eller så är det bara något du tänkt på någon enstaka gång. Kanske vet du inte riktigt hur du ska hantera det, eller så är du tveksam till om du över huvudtaget ska ta tag i frågan. De råd och tips vi har samlat här kan vara ett bra stöd och en vägledning. Kom bara ihåg att det inte är ett regelverk eller ett facit. Skulle något av våra råd kännas jobbigt att följa så är det nog ett dåligt råd för dig. Ta bara med dig det som du tycker känns klokt och som passar dig. Som kompis kan du inte tvinga fram någonting. Din kompis måste själv vilja förändra sitt rökande. Vad du däremot kan göra är att underlätta förändringen och röja undan en hel del hinder. I stort finns det tre saker du kan göra:  

  1. Prata med din kompis.
  2. Erbjud alternativ till att röka cannabis.
  3. Bete dig på ett sätt som underlättar för din kompis.

 

 

 

 

Börja med att läsa på lite

 

Ett förslag är att du läser på lite kring cannabis innan du gör något annat. Det kan vara bra att veta hur cannabis kan påverka din kompis och ha lite koll på vad som händer om man slutar. Som kompis behöver du i och för sig inte ha svar på alla frågor och vara någon form av expert, det är inte din roll. Men det kan ändå vara bra att veta det mest grundläggande, så att du enklare kan sätta dig in i din kompis situation. Att försöka förstå hur din kompis har det är alltid bra. Klicka bara på det du vill veta mer om.

Hur påverkas man av att röka cannabis regelbundet?
Kan man bli beroende av cannabis?
Andra effekter av cannabis

 

 

 

 

Prata med en kompis om cannabis

 

Börja med att fundera på vad du egentligen känner inför din kompis cannabisanvändning och varför du vill göra något åt det. Är det för att du är orolig för din kompis eller är du mest förbannad och besviken? Det kan finnas anledning till att vara arg och besviken på en vän som röker cannabis. Man kan tycka att det är korkat, bli arg för att personen beter sig illa, eller på att rökandet gör att man inte har så kul som man skulle kunna ha.  Det är inget fel med att vara arg och besviken, men att bara utgå från det är ofta en dålig idé. En förutsättning för att du ska lyckas hjälpa din vän är att du i första hand är orolig för hur hen har det, att du bryr dig och agerar för din kompis skull.

Hur vet man att det är dags att säga något?

Många väntar ganska länge med att prata med kompisen eftersom man först vill vara helt säker på att hen verkligen har problem med cannabis. Saken är bara den att du inte behöver vara säker. Som vän behöver man inte hålla på och ställa diagnoser. Du har alltid rätt att vara orolig för din kompis och du har rätt att ta upp den oron. Det är egentligen rätt självklart. Att prata med en kompis om cannabisbruk kan vara känsligt och kännas jobbigt. Men vad är det egentligen som är så jobbigt? Vad är det värsta som kan hända? Påminn dig själv om att du faktiskt gör detta för din kompis skull och för att du bryr dig om hen. Inte för att du vill din kompis något ont.

När ska man prata med sin kompis?

Det beror på vad som känns naturligt för dig och vad du tror skulle passa din vän. Kanske när ni fikar, sitter i bastun, pratar i telefon, käkar middag… Det finns inga rätt eller fel men det kan vara bra om det är i en situation där din kompis känner sig bekväm och avslappnad. Det enda man verkligen ska undvika är att diskutera med kompisen när hen har rökt cannabis. Visst kan du säga till i stundens hetta, om du tycker att hen blir för påverkad eller beter sig på ett sätt som du inte tycker är okej. Men att försöka ha en viktig diskussion när en eller båda är påverkade är inte en bra idé.

Prata med din kompis själv, utan att blanda in andra. Att gå ihop flera stycken och prata med kompisen kan göra att hen hamnar i ett underläge. Det kan upplevas som att ni har gått bakom kompisens rygg och gaddat ihop er. Det blir ofta ett mer personligt och öppet samtal om du gör det själv. Dessutom kommer troligen din kompis att tycka att du är modig som vågade ta steget på egen hand.

Vad säger man? 

Det finns lika många jargonger som det finns kompisrelationer. Alla har olika sätt att prata med varandra och du ska förstås prata med din kompis på ett sätt som känns naturligt för er. Fundera gärna lite på hur du kan ta upp frågan på ett sätt som du tror skulle vara bra, och läs gärna igenom följande råd och tips:

  • En bra idé är att inte se det som att du ska ”säga till” din kompis. Se det istället som att du tar initiativet till ett samtal, där båda får komma till tals. Du får förklara hur du ser på saken och så får din kompis tycka precis som hen vill. På så vis hamnar inte kompisen i ett underläge. 
  • Försök att förklara hur du upplever din kompis cannabisrökande, snarare än att prata om vad din kompis borde göra. Kanske kan du ta upp ett konkret beteende som din kompis har när hen har rökt. Ta upp konsekvenser som du har lagt märke till och förklara att detta har gjort dig orolig. Förmedla gärna att detta är något som du upplever och tycker, alltså inte allsmäktig sanning.
  • Uttalanden som börjar med ”Du…” får ofta människor att känna sig attackerade. Försök istället att börja det du ska säga med “jag” och beskriv vad du känner eller vad du skulle önska. Det här är ofta smart när man pratar om känsliga saker.

Fråga vad din kompis tycker!

När du förklarat hur du ser på saken, så kan det vara bra att fråga din kompis vad hen tycker om det du sagt. Förmedla att din kompis inte behöver hålla med dig utan får tycka precis som hen vill. Här är några exempel:

Jag tycker att du blir som en helt annan människa när du röker, en rätt jobbig typ om jag ska vara ärlig. Ibland kan att jag knappt kan prata med dig och ofta måste jag hjälpa dig när du är hög, som till exempel när du är på väg att hamna i bråk, eller när du glömmer saker. Det här har gjort mig orolig, för jag gillar verkligen dig som vän och vill att du ska må bra. Hur ser du på detta?

Igår var du flummig hela dagen, och jag kunde inte få med dig på någonting. Det här har hänt några gånger nu och jag börjar fundera på om det är så att du röker på för mycket. Det är inte mening att förolämpa dig på något sätt, men jag är orolig för dig. Vad känner du?

Lyssna!

Ta dig tid att lyssna på vad kompisen har att säga, utan att avbryta eller ifrågasätta. Var uppmärksam och försök ställa klargörande frågor för att kolla att du har förstått och för att visa att du tar det som din kompis säger på allvar. Ge gärna bekräftelse och försök förmedla att du förstår din kompis situation. Till exempel: Du verkar ju ha haft det jobbigt. Det har varit mycket på jobbet och har känt dig pressad, det kan jag verkligen förstå.

  • Undvik att generalisera din kompis situation, genom att exempelvis säga: Du är alltid påtänd och du tar aldrig ansvar för det eller cannabis är alltid allvarligt. Undvik gärna att överhuvudtaget använda ord som alltid och aldrig när du pratar med din kompis. Det ger ofta en negativ känsla och kan upplevas förolämpande.
  • Utmåla inte din kompis personlighet som en del av problemet. Det kan lätt uppfattas som anklagande och dessutom göra att läget känns mer hopplöst. Det är mycket lättare att ändra på ett beteende än hur man är som person.
  • Medge eventuella egna felsteg. Det finns ingen anledning att skämmas för att man har problem med cannabis, men tyvärr gör många det ändå. Det är helt enkelt svårt att komma ifrån att det här med droger ofta upplevs som något känsligt. En sak du kan göra för att mildra din kompis skamkänslor är påtala att du också skulle kunna bli bättre i vissa avseenden, om du nu känner att det är så. Till exempel: Jag har ju ofta varit den som föreslagit att vi ska festa eller Jag har ofta skrattat åt saker du gjort när du varit hög.

Förvänta dig inte för mycket för snabbt. Ha inte så stora krav, varken på din kompis eller på dig själv. Att få din kompis att börja fundera är en rimlig ambition. Mycket mer än så kan du inte förvänta dig av ett första samtal. Om din kompis medger att det finns ett problem med cannabis kan det vara bra om du inte förstorar det ytterligare genom att agera på ett dramatiskt sätt. Försök istället att ta det lugnt och sätt dig gärna in i din kompis situation Lyssna på vad din kompis har att säga. Avbryt inte eller kom med invändningar. Ta det som din kompis säger på allvar och försök ge bekräftelse. Försök avsluta samtalet med något positivt. Kanske något om varför du gillar att umgås med din kompis och varför du uppskattar relationen.

Vad gör jag om kompisen blir arg eller kommer med bortförklaringar?

Om kompisen tar illa upp finns det faktiskt ett bra och väldigt enkelt råd: Säg att du inte menade något illa. Be om ursäkt och släpp det. Du har rätt att vara orolig och ta upp din oro med din kompis. Samtidigt har din kompis rätt att reagera som hen gör. Att reagera med förnekelse är helt naturligt och inget som du behöver klandra din kompis för. Inget blir bättre av att ni börjar bråkar med varandra. Din kompis kommer knappast att ta din ursäkt som ett kvitto på att hen inte har något problem. Genom att du har tagit upp det här med cannabisen så har du förhoppningsvis sått ett frö. Nu vet din kompis hur du ser på saken och kanske kan det leda till att han börjar fundera. Bestäm dig redan i förväg för att du inte ska bli arg. Du gör klokt i att backa och undvika ett bråk. Däremot är det onödigt att ta tillbaka vad du sagt.

Vad kan jag göra om det är någon som jag inte känner så bra som har problem med cannabis?

Man behöver inte ha en nära relation med den som röker för mycket för att kunna prata med den personen. Det räcker med att man är orolig. Samtidigt är det aldrig fel att personen du är orolig för också får stöd av någon som står ännu närmare. Försök därför att uppmuntra personen att prata med någon som står närmare, samtidigt som du såklart kan understryka att du också finns till hands. Många som brottas med problem drar sig undan familj och vänner för att lösa problemet helt själva. Ofta för att de skäms eller känner sig skyldiga för saker som hänt. Det här är sällan så bra. De flesta behandlingsprogram inkluderar idag en familjemedlem eller nära vän, eftersom det leder till bättre resultat.

 

 

 

 

Hur du kan hjälpa din kompis genom att erbjuda alternativ till cannabisen.

 

Att föreslå saker som kan bli ett alternativ till att röka cannabis är en av de bästa sakerna du kan göra för att underlätta för din kompis att ändra på sig. Det kan vara minst lika effektivt som att prata om det. De som ändrar sina vanor gör ofta medvetna ansträngningar för att hitta på nya aktiviteter på tiden som tidigare gick till rökande.

Nu ska vi inte bli för hurtiga här, men om din kompis gillar att jogga, spela badminton eller någon annan form av träning, så är det inte fel om du uppmuntrar till det. Häng gärna med själv. Träning ökar ju självförtroendet och självkänslan och får en att må bättre på alla sätt och vis. Samtidigt kanske du och din kompis avskyr all form av träning och då är det förstås bättre med något annat. Det kan vara enkla saker som ni ibland redan brukar göra men det kan också finnas en poäng med att ni hittar på något helt nytt att göra tillsammans Att göra helt nya saker och bryta gamla mönster kan ofta underlätta förändring.

Släpp loss fantasin och försök att inte se det som en plikt. Se det istället som en möjlighet för dig att hitta på något nytt och kul tillsammans med din kompis. Vem vet vad det leda till? Testa gärna många olika aktiviteter för att något ska funka. Prova något en gång. Vad har du att förlora? Tänk på att många aktiviteter kan kännas ovana i början, vilket gör att ni kanske inte uppskattar dem fullt ut med en gång. Forskning visar att mängden roliga aktiviteter som en person ägnar sig åt är direkt relaterade till mängden positiva känslor som han/hon känner. Detta fungerar även omvänt. Ju färre roliga aktiviteter man ägnar sig åt, desto större risk för uttråkning, ensamhet och nedstämdhet.

 

 

 

 

Hur du kan du underlätta för din kompis genom att ändra ditt eget beteende?

 

Att prata med din kompis om din oro är en bra sak du kan göra. En annan är att du ändrar på ditt eget beteende. Ofta kan en kombination vara allra bäst. Du börjar med ett samtal och följer sedan upp med att vara på ett sätt som underlättar för din kompis att ändra på sitt drickande. Rök inte cannabis själv även om du inte själv upplever att du har några problem. När det kommer till cannabis så har vi människor en viss tendens att göra som andra. Om folk runt omkring röker så tar man ofta det som ett kvitto på att det är okej. Med andra ord så kan du underlätta för din kompis att röka mindre, bara genom att du inte röker.

- Föreslå inte att ni ska festa.

Om din kompis använder cannabis när det är fest. Var inte den som föreslår att ni ska gå ut på krogen. Om hen mest brukar röka hemma, träffas ute. Om din kompis frågar om du vill hänga med på fest, så föreslå något annat som inte har med cannabis eller att göra.

- Glorifiera inte cannabisrökande.

Skratta inte åt din kompis när hen är påverkad eller när hen drar gamla historier om när hon rökt. Det är sånt som kan ge din kompis bilden av att du tycker det är okej. 

- Låt naturliga konsekvenser ha sin gång.

En annan sak du kan göra är att fundera på om du, kanske utan att tänka på det, förmildrar konsekvenserna av din kompis cannabisrökande på olika sätt. Försök sedan undvika detta. Här är några exempel: 

  • Rädda inte alla situationer där kompisen är påverkad och gör något klumpigt eller säger något pinsamt. Om det är möjligt kan du istället avvakta och låta kompisen reda upp det själv.
  • Acceptera inte cannabisen som en ursäkt. Om din kompis inte dyker upp som ni bestämt för att hen har rökt cannabis, så har du rätt att bli besviken ändå.
  • Täck inte upp inför andra genom att t ex säga på jobbet att din kompis är sjuk, om hen i själva verket har rökt cannabis. Låt kompisen själv prata med chefen. Du behöver inte avslöja för andra att kompisen använt cannabis men kanske inte heller ljuga för kompisens skull.

Ofta är det bra att förklara varför man gör som man gör eller berätta i förväg hur man kommer att göra nästa gång, så att kompisen inte bara blir arg på dig. Kom ihåg att detta inte ska vara ett sätt är att vara medvetetet vara taskig mot din kompis. Du ska bara låta några av de naturliga konsekvenserna av cannabisrökandet ha sin gång. 

OBS! Om din kompis får akuta problem och riskerar att skadas eller mår väldigt dåligt ska du naturligtvis hjälpa till genom att t ex lugna ner situationen, hjälpa dem hem eller se till att de får vård.

Vad gör jag om inget verkar hjälpa?

Var inte så hård mot dig själv.  Om du pratar med din kompis, erbjuder alternativ till att röka på och ändrar ditt eget beteende så kan du inte göra så mycket mer. Det kan vara tillräckligt för att din kompis ska påverkas och i förlängningen bestämma sig att ändra sitt cannabisbruk. Kom bara ihåg att du inte kan trolla och på något sätt tvinga din kompis att sluta röka, så håll inte på och anklaga dig själv. Om du har pratat med din kompis några gånger utan att det gett något som helst resultat, så är det sällan någon mening med att fortsätta ta upp det. Tjat eller övertalning brukar inte ha någon större effekt. Det är heller ingen mening med att gå och bowla, besöka museum eller spela paintball med kompisen om din kompis alltid kommer "pårökt" eller avslutar med att röka. 

Kom ihåg att även små förändringar räknas. Ha inte så stora krav på dig själv och din kompis. Kanske känns det inte som att du gör någon skillnad, men kom ihåg att även de minsta förändringarna är positiva och kanske måste du ge det lite tid innan saker och ting förändras. Att ändra ett beroende kan vara en långsiktig process, det behöver inte ändras över en dag eller en vecka.

Vad göra om det på sikt inte blir någon ändring alls? Det kan ju vara så att du kommer till en punkt när du kanske rentav börjar fundera på att sluta umgås med din kompis. Det är förstås inget vi kan ha en åsikt om, men om det nu skulle gå dithän så kan det vara bra att du är helt ärlig med din kompis och berättar vad du känner.  Kanske kan du bolla över initiativet till din kompis, som en allra sista utväg. Det kan i alla fall vara bättre än helt plötsligt, utan att säga något, undvika din kompis. Till exempel: Jag tycker väldigt mycket om dig som vän men jag vill inte umgås med dig när du röker cannabis. Om du vill hitta på saker som inte har med cannabis att göra, så skulle jag bli jätteglad om du slår en signal.

 

 

 

 

Känner du dig pressad att själv prova cannabis?

 

Du är inte ensam! Ibland kan man känna det som att man är den enda som inte har provat men du är inte ensam tvärtom. Verkligheten är att de flesta människor inte använder cannabis och du är i majoritet. Fler och fler unga människor väljer att inte använda några droger.

  • Tänk igenom vad du själv tycker om cannabis. När du vet vad du själv står så är det lättare att vara sann mot dig själv.
  • Förbered dig redan nu genom att tänka igenom hur du vill svara och uppträda om du blir erbjuden cannabis. Det kan underlätta att prata med någon du litar på om dina tankar och känslor.
  • Om någon erbjuder dig cannabis, försök förstå varför de gör det. Dina vänner borde acceptera och respektera om du säger nej. Andra personer kan mycket väl förvänta sig att få något tillbaka om de bjuder dig.
  • Säg nej tydligt och klart, utan att göra en stor sak av det. Om någon försöker övertala dig så handlar det mer om de och du behöver inte känna att du borde ändra dig. 
  • De kanske inte visar det med en gång, men dina kompisar kommer att respektera dig mer om du står upp för dig själv och är tydlig med vad du vill eller inte vill göra.
  • Se dig omkring. Du är inte den ända människan som oroar sig för vad andra tänker om dig. Försök fokusera på din egen bild av dig själv. I slutändan är det bara det som verkligen räknas.
  • Ta hand om dina kompisar. Håll det inte för dig själv om du är orolig för en kompis cannabisrökande. Prata med de eller med någon som du litar på.
  • Om du känner att det är svårt att vara dig själv i ditt kompisgäng, ta ett steg tillbaka och fundera på om du ska hitta andra kompisar att vara med.