mån, 2013-12-09 20:51 -- admin
Fråga: 
Hej! Jag har rökt cannabis dagligen i 8år nu, för 3v sen slog det mig att jag måste sluta på riktigt. Suget har inte direkt varit enormt p.g.a. att jag har bra vänner som får med mig på aktiviteter och i samband med det så slipper jag tänka på all cannabis då. Dock blir suget väldigt jobbigt den tiden då jag är ensam. Om jag nu skulle röka en natt innan jag lägger mig t.ex. skulle jag då vara tillbaka på ruta 1? Måste tillägga att jag har bestämt mig för att sluta röka helt så det känns inte som om det skulle vara ett problem eller är jag helt ute och cyklar nu? Tacksam för svar.
Svar: 

Grattis till ett klokt beslut och de första veckornas rökstopp! Det är helt naturligt att du har det tuffast de tider på dygnet då du är ensam och inte sysselsatt med något. Det är väldigt vanligt att det är just innan man ska sova som mycket tankar och oro väcks till liv och det är vanligt att det är svårt att somna. Det är också helt i sin ordning att det är nu, efter 3 veckors rökstopp, som tankar på att röka någon enstaka gång, kommer smygande.

Den utdragna avgiftningsprocessen på cannabis gör att det är efter 2-3 veckor som cannabisnivåerna har sjunkit så lågt att de obehagliga känslorna som är kopplade till abstinensen kommer. Och med dem även drogsuget. Tankar om att ”bara en gång…”, ”det är inte så farligt”, ”det märks nog inte” osv kan komma smygande. Det är den här tiden du behöver vara som mest bestämd över att hålla fast vid ditt beslut! Ta extra hjälp av dina vänner, prata om hur du mår och hur du tänker.

Kanske skulle det också hjälpa dig att prata med någon professionell behandlare. Om du röker igen nu kommer du bara att dra ut på processen under ännu längre tid. De tankar och känslor som kommer nu kommer tillbaka om och om igen tills du kommit igenom dem utan att röka. Med tiden blir det lättare! Du kommer att hitta andra sätt att kunna slappna av och kunna sova gott. Under tiden krävs beslutsamhet och tålamod! Lycka till.