sön, 2014-02-09 00:51 -- admin
Fråga: 
Hej! jag har slutat rökt cb i 51 dagar, efter att jag rökte regelbundet 5-10g om dagen under 2.5 års period då jag bor i Prag och de är lagligt här (jag varken drack eller snusade) jag tränade 3 gånger i veckan samtidigt som jag pluggade och hade deltidsjobb, och mådde bra tills sista halvåret då jag kände att min personlighet ändrades samt att jag var för seg, hade problem med att komma ihåg vissa grejer var tvungen och röka direkt efter skolan,innan jobbet, innan frukost, minst 2 holkar innan jag la mig, och en efter gymmet. men jag har just gjort 4 stora tentor och fyller år imorgon, har absolut ingen sug eller så förutom att jag hade ett mål att uppfylla att inte röka tills min födelsedag. Min fråga är om jag röker en liten holk ikväll kommer jag och att gå igenom samma process efter jag rökt? kommer jag att hamna i min gamla situation där suget är så stor att jag måste röka en efter? och ha mardrömmar, svettningar osv osv osv om jag inte röker efter några dagar?? jag vill bara röka imorgon med kompisar. Är detta möjligt? mvh
Svar: 

Hej och grattis på födelsedagen.
Klokt att du slutade röka då du märkte att det påverkade dig negativt. Nu till din fråga. Efter 51 dagar så har har alla rester av cannabis försvunnit ur din kropp. Om du röker en gång och sedan inte mer så kommer du inte att komma upp i den samma mängd THC som du hade i dig tidigare. Det kommer alltså inte bli samma sak fysiskt. Men som du säkert vet så verkar cannabis på många sätt mer psykologiskt än fysiskt. Risken är att du kommer röra upp en del känslor och dra igång gamla tankar och vanor. Du kommer troligtvis känna ett sug igen och också få tankar på att det inte skulle vara så farligt att röka fler gånger och att du kan kontrollera det. Ofta är det på det sättet som människor beskriver att de stegvis ramlar tillbaks i sina gamla vanor igen och då kan det kännas jobbigt att sluta igenom man som du vet att det innebär en del jobb.

När man har använt cannabis regelbundet så förknippar man vissa aktiviteter och vissa känslor (t ex att fira ordentligt med kompisar) med att röka. Man bygger upp en förväntan att det inte kommer att vara lika bra utan cannabis. Det är bra om du kan bryta sådana tankar och få upplevelser av att du kommer att ha lika trevligt utan cannabis när du firar. Då kommer du slippa den här typen av funderingar i framtiden.