fre, 2014-04-04 09:10 -- admin
Fråga: 
Hejsan, Jag har en fråga jag rökte på en hel del förra sommarn brunt, grönt och spice. Sedan efter jag slutat gick jag ner 17 kg ungefär från 78 till 61Kg på 4 månader. Och ibland nu efter jag slutat så känner jag mig konstig inte riktigt mig själv. Huvudet snurrar ibland, svettas, mår illa typ jag vet inte riktigt vad det är för fel. Är det normalt? Och jag hade det också svårt och äta första tiden jag spydde hela tiden efter att jag ätit. Men nu mår jag bättre bott på behandlingshem sen 6 December och väger 70 kg och vägde 62 då jag flyttat dit. Men frågan är, är det normalt att känna så efter man slutat? Jag inbillar mig också typ om jag rullar en med tobak i bara och röker då på något sätt lurar jag mig själv att det är något annat, så kittlas magen och känner mig "bäng".
Svar: 

Cannabis och Spice påverkar hjärnan på olika sätt. Vi vet en del om det men det finns mycket vi inte vet. Cannabis kan vara olika starkt och Spice kan var mycket starkare än cannabis. Det är det ena. Det andra är att alla är olika och påverkas olika mycket av det som röks. En del mår psykiskt dåligt efter att bara rökt en gång och andra kan röka många gånger utan att få ångest. Många jag träffar har varit med om att få "snedtrippar" när de rökt, fått ångest eller overklighetskänslor, några har haft psykostiska upplevelser. Känslan kan sitta i ett ta och förstärkas i vissa situationer.

När det gäller tobaksrökandet, en möjlig förklaring: Din hjärna har vant sig med att när du röker så är det cannabis och den kopplar cigaretter till cannabisrus. Alltså kan du känna det lite som om du röker cannabis även när du röker en vanlig cigarett. Jämför placebo och mediciner. Tror vi att vi får smärtlindrande mediciner så ställer kroppen in sig på smärtlindring, och upplever det ibland, även när tabletterna är "sockerpiller".

Det är vanligt att man har problem med ätandet när man slutat röka. Cannabis påverkar hungercentrum så att man blir hungrig precis när man rökt och sedan inte på många timmar. De flesta som röker har ändrat sina matvanor och äter rätt oregelbundet och rätt fet, söt mat. Det far magen illa av och många som rökt i många år har problem med magen. När man blir drogfri är det viktigt att äta regelbundet och bra, för att magen och kroppen ska få en chans att börja fungera bättre. Är du på behandlingshem så är det en bra chans att ändra sina vanor. Du verkar också ha börjat göra det.

Lycka till med ditt nya drogfria liv!