mån, 2014-04-14 09:29 -- admin
Fråga: 
Min dotters pojkvän tror jag röker någon drog, hur ser man på en människa att han/hon tar droger? Han är ofta trött hos oss och slö. Vad ska jag säga till honom? Han är dåligt sällskap för min dotter och jag är orolig.
Svar: 

Vilken viktig fråga du ställer och bra att du uppmärksammat detta hos din dotters pojkvän. Tecken på om man använder droger är olika för olika droger. Men i stort kan man säga att det är bra att reagera när man uppmärksamma en förändring hos den unge. Cannabis som är en vanlig drog hos unga vuxna har som tecken slöhet, ögonen kan bli lätt blodsprängda och lite hängiga. När man pratar med någon som är cannabispåverkad kan de ha svårt att hålla tråden och följa med i samtalet.

Är det så att du är orolig för att han använder droger så kan det vara en bra idé att prata med både din dotter och hennes pojkvän, kanske även hans föräldrar om ni har den relationen. Berätta vad det är du har sett som gör att du är orolig. Försök vara tydlig utan att vara anklagande. Lyssna på vad de säger utan att hamna i en diskussion om vad som är sant eller inte. Att du lägger märke till det kan leda till att han och din dotter tänker till, även om de inte kommer säga det med en gång.

Det är svårt och i många fall omöjligt eller olämpligt att förbjuda en relation. Försök istället vara tydlig med dina ramar t ex: " Jag vill inte att du använder några droger när du är tillsammans med min dotter. Om jag märker att du är påverkad kommer jag att be dig att gå härifrån". Om du kan se något positivt hos din dotters pojkvän så kan det vara bra att även nämna det, t ex "Jag vet att du är viktig för min dotter och att du bryr dig om henne. Jag hoppas du kan respektera det jag ber dig om".

Om din dotters pojkvän använder droger så är det inte otänkbart att hon också har provat eller kommer att prova. Det kan vara bra att prata med henne om det.

I vissa kommuner kan man även ringa anonymt till någon form av behandlingsmottagning och rådgöra med dem. Om du sätter dig ner och pratar med dem så var tydlig, berätta vilka tecken du sätt, vad du är orolig för och varför och kom gärna med tips på vart han kan vända sig om han vill ha hjälp. Vilken hjälp det finns i er kommun kan ni fråga på socialförvaltningen.

Lycka till och hoppas att det löser sig för er alla.