fre, 2014-04-04 09:35 -- admin
Fråga: 
Hej! Jag har rökt cannabis mer eller mindre dagligen i ca. 4 år med några få uppbehåll på några veckor. En dag så tog jag och en vän en promenad och tände då en joint, jag kände efter ungefär halva att jag började må illa och hade svårt för att stå upp, blev sedan otroligt varm från insidan som det kändes, nästan som om jag skulle kokas inifrån. Jag ska tillägga att det var mitt i vintern och det blåste ganska kraftigt. Jag började kallsvettas och det kändes som att jag skulle svimma, det stack i händer, ben och fötter som om jag fick elstötar genom kroppen, vilket var ganska så smärtsamt. För mig kändes det som att denna "attack" varade i över en timme innan det lugnade sig, men min vän informerade mig om att det faktiskt bara hade gått 15 min. Timmar efter detta så var jag fortfarande avdomnad i händerna och smått i benen. Och efter detta anfall så fortsatte jag att röka i någon vecka då jag fick förklarat för mig av någon kille att detta minsann kunde hända om man inte hade ätit ordentligt innan man rökte. Men jag började känna till skillnad från förut då jag mått toppen när jag rökt att jag nästan började må lite smått och konstigt dåligt när jag rökte. Så jag började röka mindre och tackade mer och mer nej till jointarna som erbjöds av vänner, men tog någon då och då. Men sen en dag, som en blixt från en klar himmel efter att jag då hade rökt, så började jag att må jätte dåligt, fick extremt ont i bröstet, svårt att andas, hjärtrusningar, hjärtat hoppade över slag, extrema darrningar så om jag låg i soffan så ryckte och hoppade kroppen helt okontrollerat, diarré och ett konstant tryck i huvudet. Jag som aldrig tidigare varit med om något liknande blev ju självfallet livrädd och trodde att jag var allvarligt sjuk och höll på att dö. Detta höll då i sig i en hel vecka utan att jag rökte som var den jobbigaste veckan hittills i mitt liv och resulterade i 5 besök till akuten utan att de hittade något fel på mig. Det sista besöket på sjukhuset så fick jag förklarat för mig att detta var kraftig ångest och panikångest. Nu har jag inte rökt på 7 veckor och planerar självklart att inte göra det heller på väldigt väldigt lång tid, men min ångest sitter fortfarande kvar och får extrema panikångestattacker titt som tätt. Vad tror ni om detta? Vad kan ha hänt? Hur tror ni att prognosen ser ut för mig? Känner mig rädd och orolig att jag har dragit på mig ett permanent tillstånd som nu i eftertanke självklart inte har varit värt det för något så dumt som cannabis. Tack för en bra sida och tacksam för svar!
Svar: 

Cannabisrökning kan ge panikattacker, både under rökning och under abstinens. För de flesta som slutat röka så blir de svagare och färre med tiden.

Skulle du få fortsatta problem, trots att du slutat, så finns det bra behandlingsmetoder inom KBT(kognitiv beteendeterapi) där man får hjälp att hantera känslorna och tankarna som kommer i samband med att man får en panikattack. Du kan be din familjeläkare att remittera dig till någon som kan metoden. Ibland finns även psykolog/psykoterapeut hos familjeläkaren. Bor du i Stockholm kan du få behandling via nätet "Internetpsykiatri". Den har också visat sig fungera bra.

Rent fysiskt så påverkar cannabis så att man får en höjning av blodtrycket precis när man rökt. Känslan av att hjärtat slår lite snabbare kan i sig utlösa en panikattack, man känner något annorlunda och blir rädd, rädslan gör att hjärtat slår ännu fortare o s v.

Kort sagt: om det inte går över av sig själv, vilket det mycket väl kan göra, så finns god hjälp att få!