mån, 2014-08-18 02:37 -- Kristina
Fråga: 
Tjena! Är en kille på nitton år och har brukat cannabis regelbundet sen jag var 17, har haft uppehål som max tre veckor någon gång då och då. Gick ut skolan med bra betyg som jag är väldigt nöjd med (runt C i alla ämnen) är frisk och är sällan sjuk. Vill fråga er varför inte jag är en dum idiot som ni säger att man blir av denna "drog"? Många saker ni beskriver och påstår är inte sant men det är klart ni är lika lättlurade som svenska staten! Känner äldre mäniskor som lever vanliga liv och brukar cannabis, min mobror är läkare och distriktchef och han brukar cannabis! Ni påstår att det är något jättefarligt medans folk dör av alcohol misdbruk varje dag och det finns ingen som dött av cannabis! Förklara för mig varför jag ska sluta röka cannabis när jag och många andra människor lever normala liv men ändå ett olagligt liv för att vi tar litte cannabis till helgen iställen för en öl eller en drink? Varför ska jag ses som något dåligt för att jag brukar något som våra anfäder brukade förr men lyckadew bli olagligt påvägen? Med vänliga hälsningar Martin (Ursäkta stavfel skriver på en surfplatta)
Svar: 

Vad bra att du klarat skolan så bra! Grattis! Alkohol kan vara skadligt, det har vi aldrig förnekat, men det gör inte automatiskt cannabis oskadligt. Båda har skadeverkningar, på olika sätt. Den ena drogen, alkohol, har vi en lång historia med i Sverige och ett förbud mot den är inte realistiskt. Det är ett dåligt skäl att tillåta fler droger som ger enskilda personer, och oss som samhälle, nya problem.

Du är säkert ingen dum idiot och om du har läst de senaste årens forskning så vet du att de kognitiva nedsättningar man kunnat se hos cannabisrökare blir värre ju längre och ju mer man röker. Det som är speciellt lurigt med cannabis är att man inte alltid märker det själv. Man blir lite mer glömsk, lite mer ologisk, får lite mindre förmåga att se mönster och sammanhang.

Jag träffar också människor som lever "vanliga liv" trots att de röker cannabis. Jag träffar också människor som dricker stora mängder alkohol och som på ytan lever vanliga liv. Tittar man noggrannare och t ex pratar med anhöriga så träder ibland en helt annan bild fram. Missbruket påverkar vardagen och relationerna. Vi har problem med alkoholen och nikotinet varför tillåta en drog till? Rök är inte bra för lungorna i någon form och de flesta människor röker inte numera, av hälsoskäl.

++Ett svar till++

Hej! Hoppas verkligen inte det framstår att någon som röker är en dum idiot. Det vi skriver om är hur hjärnan påverkas till exempel arbetsminnet och har man ett gott arbetsminne innan man börjar röka försämras det men det märks inte lika mycket som för den som har svårt med det från början. Det är likadant med alla de funktioner man har hittat koppling till THC att det beror på vem man är från början.

Så vi tänker nog ganska solidariskt att vi inte vill att det ska försämras för någon utan att man ska tillgång till sin hjärnas fulla potential. När man rökt regelbundet mer än 3 gånger per vecka eller mer sällan under cirka 2 år kan man gå in i ett kroniskt rus som betyder att man röker för att bli aktiv och däremellan gör THC så att man känner sig seg det kan vara viktigt att veta.

Vi vill också att man ska kunna ställa precis den här frågan som du gör och bli bemött på ett respektfullt sätt och att du om du vill ska kunna prata med någon av oss direkt i den stad där du bor. Du fattar dina egna beslut och att använda cannabis kan på sikt trassla till din förmåga att fatta kloka beslut och se helhet och lära dig av misstag . Det är forskat på och särskilt när det gäller ungdomar som har en hjärna som utvecklar sina högre funktioner i slutet på tonår och upp till 25.