sön, 2014-11-02 22:19 -- Kristina
Fråga: 
Jag rökte en del cannabis i form av hasch och mirjuana under min ungdom, 19-23års ålder. Det är idag svårt att svara på i vilken omfattning det handlade om men ungefär 1 gång i veckan. Idag är jag 35 år och tänker fortfarande på tiden tillbaka och hur det kan ha påverkat mig som person idag. När jag läser om hur det bland annat kan påverka minnet, bristande sexlust, uppmärksamhet, svårt att lära sig nya saker etc blir jag orolig. Hur ska jag förhålla mig till denna tid idag som var mer än 10 år sedan. Ska jag överväga att söka hjälp, göra en läkarundersökning? Jag har inte rökt sedan dess men övervägar ibland att börja igen då jag får för mig att det finns stora fördelar med att röka. Framför allt handlar det om min vardagliga stress och att jag ev skulle kunna slappna av på ett bättre sätt än tex med alkohol, fysisk träning, studier etc. Men jag vill helst inte vara beroende av något utan känna mig mer självständig och ansvarsfull då jag vet att det kan skapa en typ av ångestkänslor. Tack för hjälpen!
Svar: 

Allt man gör kan påverka men samtidigt har hjärnan en förmåga att utvecklas och att kompensera som gör att man, om man slutar i tid, kan fungera mycket bra trots att man under en period rökt. Forskningen har visat är att de som fortsätter att röka regelbundet kan får ett lägre IQ än de annars antagligen fått men det gäller inte i samma grad för dem som rökte men slutade.

En helt annan sak är den rent psykologiska aspekten. De flesta röker under de år då man utvecklas från tonåring till ung vuxen. De år då man lär sig mycket nytt om sig själv och världen, vem man själv är och vad man tycker. Röker man under dessa år så påverkar det och när man sedan slutar så har man ibland en del att ta igen.

Du behöver inte söka hjälp men du ska inte börja röka igen. Då utsätter du hjärnan igen.