tors, 2015-03-26 11:27 -- Kristina
Fråga: 
Förklara för mig varför rökning inte är förbjudet, när det dödar ca 12000 personer om året i Sverige samtidigt som 100000 insjuknar i rökrelaterade sjukdomar, samtidigt som rökning är den enskilt absolut största riskfaktorn bland sjukdomar i t.ex. hjärta-kärl, lungor osv. Cannabis är förbjudet, men inte för att det röks utan för att det anses vara en farlig drog, vilket är skrattretande när man jämför med t.ex. alkohol. THC har ALDRIG dödat någon, någonsin. Man blir lugn, nöjd och ibland oerhört fokuserad, men att cannabis skulle vara inkörsporten till tyngre droger är en ren lögn. Då är alkohol avsevärt värre, men förbjuder man alkohol? Cigaretter? Icke. Hyckleri på rätt hög nivå, eller hur? Visste ni att många numera använder cannabis i förångad form, dvs rökeffekten på lungorna nollas, er kommentar till det?
Svar: 

Kristina svarar: Varför en drog är förbjuden och en annan inte har mycket med historia att göra. Några droger har funnits länge i vår kultur och hanterats på olika sätt genom tiderna, andra har kommit sent. Det faktum att vi har legala droger som, precis som du säger, ger oss många problem, gör inte med nödvändighet det ok att legalisera ytterligare droger. Att en drog är farlig gör inte andra ofarliga. Alla är skadliga på sitt sätt. Vissa har vi haft länge och där vet vi mycket om skadeeffekterna men andra har kommit sent. Jag träffar t ex hela tiden människor som har provat droger s k "internetdroger" som jag, och dom, vet mycket lite om. När det gäller cannabis börjar vi veta en hel del.

Jag vet inte så mycket om skadeeffekterna av förångad cannabis men det faktum att man inte får i sig så mycket små partiklar gör inte nödvändigtvis röken oskadlig. Det kan finnas kemikalier i själva ångan som är skadliga. Vet dock inte så mycket om det.
Ett vet jag: det är aldrig fel att sluta vare sig med alkohol, cannabis eller nikotin.

Magnus kommenterar: Jo, det är ganska klart att om man ska röka något så är det bättre för lungorna att det är i förångad form, så länge det inte gör att man röker mycket mer.

Förutom historiska faktorer så är kanske den bästa förklaringen till varför en del farliga droger är lagliga och andra inte, vad majoriteten i en befolkning tycker är ok att avstå. Restriktioner handlar om att man står ut med begränsningar i sin personliga frihet för att andra inte ska komma till skada.

Den stora majoriteten kommer inte att få problem om de dricker lite alkohol. De flesta som använder lite cannabis kommer inte heller att få problem. Priset vi i samhället betalar för att alkohol och tobak är lagligt är att en del människor får stora problem. Vi kan inte säga vem det är som kommer få problem, när problemen kommer eller hur stor risken är.

Men borde det då inte vara rimligt att förbjuda alkohol och tobak? Jo. Det vore säkert bättre för samhället och skulle rädda många människors liv. Fler och fler unga människor idag ser detta och väljer bort alkohol. En hel del tobaksforskare har börjat diskutera att det är rimligt att tobaksrökning om ett antal år försvinner helt från vårt samhälle. Men så länge det finns en majoritet i befolkningen som inte kan tänka sig sådana förbud så kommer det bli problem. Lagar fungerar främst för att de flesta människor stödjer dem.

De fördelar som du upplever att du får av cannabis finns med på vår fakta sida. Vi påstår inte att man kan dö av enbart cannabisrökning och inte heller att cannabis innebär att man kommer att börja använda andra droger.

Att du känner att du vill påverka människors åsikter när det gäller cannabis laglighet är väl helt ok. Även om att skriva till cannabishjälpen om det är lite som att propagera för lägra alkoholskatter på ett AA-möte. Du skulle nog kunna påverka mer någon annanstans.

Eftersom du nu har skrivit till behandlare så kan jag ändå inte låta bli att fundera över varför du känner att du ska använda cannabis för att bli lugn och nöjd? När jag träffar människor som upplever att de har fått problem, så handlar det inte sällan om att de känner att de har använt alkohol eller droger för att reglera hur de mår. Till slut så ställer det till mer problem än nytta.